Поредната си уникална изложба представи във варненската Градска художествена галерия силистренският живописец Йордан Кисьов.

Шестнадесетте платна и инсталации за сетен път доказаха, че за фантазията и творческия полет няма възрастови граници, физически и емоционални пречки. Йордан Кисьов пак показа, че е сред водещите български авангардни художници.

„Утаено време“ нарича експозицията си авторът, чествайки тази година 75-годишнината си. Въпреки привидното спокойствие на заглавието на изложбата, в картините на Кисьов все пак кипят страсти, неизказани с думи, но привличащи по необясним начин зрителя. От „утаените“ спомени и преживелици в живота му покълват сякаш нови зародиши на концепции и идеи, с които художникът изненадва при всяка своя изложба.

„Можем да определим изложбата като арт инсталация с кодиран автобиографичен разказ, която е изградена с класическите средства на живописта в стила на оп арта с елементи на реди мейд, заявява в словото си при откриването кураторът на изложбата и директор на варненската галерия Пламена Димитрова-Рачева. „Утаено време“ е авторски проект, специално създаден и адаптиран към галерийно пространство и осъществен на етапи в последните години. Това са живописни произведения, наситени с въображение и силна творческа енергия, разнообразни в тематика, изразни средства и пластичен език, произведения, които активират пространството извън себе си и излъчват енергията на емоциите и сетивата.“

След циклите „Контейнери“ и „Отражения“, създадени през последните десетина години „Утаено време“ отново умножава гледните точки, разбива оптичното и структурно единство на предмета и създава едновременност на динамичните усещания и илюзорност.

Изложбата може да бъде видяна в морската ни столица до 23 юни. През септември Русе ще бъде домакин на силистренския живописец. Въпреки предварителните планове, в Силистра почитателите на изкуството на Йордан Кисьов най-вероятно няма да могат тази година да видят изложбата, поради предстоящия ремонт на Художествената галерия.