Кратката буря в ранния следобед в Силистра създаде доста проблеми на противопожарните екипи. Силният вятър, на пориви до 100 км в час, събори стари дървета, поломи големи клони и само късметът помогна да няма пострадали хора и големи щети.

Голям клон от чинарите по „Симеон Велики“ се счупи и се заклещи между две дървета на голяма височина. За около половин час движението по натоварената улица бе освободено от автомобили, а отсечката бе отцепена от бившата „Валентина“ до кръстовището на ОМВ. Пристигналата пожарникарска стълба достави огнеборците до клона, те го прерязаха и той се сгромоляса на улицата. Тогава се разбра какво би станало, ако парчето дърво бе паднало на тротоара или улицата.

Свидетелите на спасителната акция коментираха, че при проекта за ремонт на улицата, спасените от унищожаване чинари е трябвало да бъдат отрязани на височина, а не окастрени отстрани. Подобно бе предложението и на комисиите от учените-специалисти, посетили Силистра преди три години. Другата настоятелна препоръка на академиците и професорите бе да се направи обстойна проверка и класификация за състоянието на дърветата в града, като болните и старите да бъдат премахнати за превенция на инциденти при природни стихии.