На проведеното вчера закрито заседание на Общински съвет-Силистра част от съветниците изразиха тревога от неспиращото преминаване на тирове през града. Според тях това създава реална опасност за разпространение на COVID-19. По тази причина те приеха декларация, с която поискаха държавата да предприеме допълнителни мерки за ограничаване на тежкотоварни камиони през града.

На този фон поведението на кмета д-р Юлиян Найденов бе меко казано странно. Беше му зададен въпрос от Златко Куртев („Демократична България“) дали смята да приложи чл. 26а от Наредбата за организацията на транспорта, така че да има КПП на входа на Силистра и само по един ТИР да преминава транзитно през града.

В отговор на това д-р Найденов заяви, че това е държавна политика и държавата трябва да спре движението на тези автомобили.

Въпреки всичко, от отговора на д-р Найденов става ясно, че все пак тежкотоварните камиони били спирани на някакво КПП и пускани най- много по няколко. Тези негови думи обаче, бяха опровергани от гражданите, живеещи в проблемните райони.

Чл. 26а от Наредбата гласи: Транзитното преминаване към ГКПП-Силистра на моторните превозни средства – категория N3, предназначени за превоз на товари, с технически допустима максимална маса над 12 t, за времето от 00:00ч. – 24:00ч., се осъществява, чрез контролно пропускателен режим от служители на ОДМВР-Силистра и Община Силистра, на контролно пропускателен пункт в началото на гр. Силистра по път I-7, км 2+498.