Съгласно данните от Информационния портал за COVID-19, днес са установени 2 нови случая в област Силистра, съобщи от името на РЗИ Силистра неговият директор д-р Теодора Начева. Става дума за жена на 48 г., която е от персонала на ДГ „Иглика“ в гр. Силистра. На нея след преглед от лекар е предписано лечение вкъщи в домашна изолация. Вторият случай е при мъж на 20 години, изследван като карантиниран след проява на клинични признаци – той също е в домашна изолация с предписание.

Организиран е план за действие в ДГ „Иглика“. Преустановява се приема на деца от 20 юли в двете сгради до следващо нареждане. Ще се проведе щателно хигиенизиране на двете сгради от персонала на детската градина и крайна дезинфекция от фирма за дезинфекционни услуги, с която община Силистра е в договор за обслужване. Ще се изследват контактните хора от персонала с PCR-тест. Предвидена е домашна изолация за 14 дни на хора от персонала, при които евентуално се установи положителен резултат.

Установяват се децата, посещавали детската градина в периода 6-17 юли за наблюдение от личните им лекари. С цел установяване на възможностите за обслужване на децата, приемът им ще стане след преценка на резултатите от изследването на персонала. С новите два случая общият брой на хората с регистриран COVID-19 в област Силистра вече е 19 – петима са излекуваните, а един е починал. В момента 13 са активните случаи, от които на болнично лечение са двама души.