Една от най-малките области в страната – Силистренската, се изравни с най-големите градове по заболели от коронавирус и е в челните редици по заболеваемост. Официално регистрираните вчера случаи в областта са били 880 на 100 000 жители, като за последните две седмици общо заболелите са били 950, съобщи на пресконференция директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Теодора Начева.

Според нея още в началото на март заболеваемостта е започнала да се повишава осезателно и стръмно, като продължава да расте и тази седмица. Според д-р Начева прогнозите не са оптимистични, разпространението на болестта е дифузно и не може да се ограничи по никакъв начин. Това се дължало на смесените вирусни инфекции вследствие и на високата заболеваемост през периода от грипни и респираторни болести. И по този показател Силистренско е сред „отличниците“ в страната с 265 заболели на 10 000 души население. За съжаление жертви на това съчетание са много млади хора – ученици и деца.

Интензивната циркулация на британския щам на вируса допълнително способствала много бързото разпространение.

Към момента активните случаи в Силистренско са около 1600, като 110 души са в болниците. Останалите са на домашно лечение с готовност също да бъдат приети в лечебно заведение при влошаване на състоянието, заяви д-р Начева. COVID-леглата в областта са 129, в Силистра – 84, от които 10 са „интензивни“ и вече са пълни.

Към Спешното отделение, единствено в Силистренско е монтирана пристройка с четири легла, където пациентите изчакват до получаване на диагнозата и освобождаване на легла в отделенията. До дни ще е готово специално COVID-отделение с 50 легла, които да поемат увеличаващия се поток от болни.

От началото на епидемията от коронавирус преди година в Силистра от болестта до вчера бяха починали общо 227 души, като само през март те са 25. Повечето от тях били с придружаващи заболявания, усложнени след срещата с коронавируса.