Силистра е сред шестте рискови области в страната за разпространение на заболяването ку-треска сред хора и животни. Една трета от ветеринарните лекари в областта са заразени с ку-треската. Според д-р Владимир Солаков – председател на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз в Силистра, това е доказано с изследване на кръвни проби. Единадесет изследвани проби от частни ветеринарни лекари са положителни, а един от лекарите се нуждае от лечение и вече е в изолация за антибиотично лечение. Положителни са и 45% от пробите на ветеринарни лекари от държавната ветеринарна система и също има нуждаещи се от лечение.

Според д-р Солаков заболяването засяга лекари и фермери, работещи с едри и дребни преживни животни. Може да се предава от животните на хората и от хора на животни. Предава се и чрез кърлежи. Засяга черния и белия дроб и предизвиква хепатит и пневмония.

Д-р Владимир Солаков смята, че от следващата година за новия тригодишен период на държавната профилактична програма е нужно да бъде въведен мониторинг за нивото на заразяване на ветеринарните лекари и фермерите и да бъдат изследвани животните за причините на ку-треската. “Предполагам, че държавата ще вземе мерки за контрол и лечебна дейност на заболяването”, каза д-р Владимир Солаков. Според него икономическите загуби за собствениците на животни са огромни, защото бактерията стои дълго време в организма им.

Заболяването ку-треска има сезонност и се проявява най-често през месеците март-април.