В силистренската болница се проведе среща с председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и главния секретар на Управителния съвет на съюза д-р Стоян Борисов, с лекари, работещи в лечебното заведение, както и общопрактикуващи лекари от общината. Присъстваха също директорите на Регионалната здравна инспекция, Регионалната здравна каса и на Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра.

На срещата се обсъдиха проблеми във връзка с организацията на неотложната медицинска помощ в областта. Силистренска област е единствената в страната, в която няма разкрит неотложен кабинет и пациентите, най-често сами, посещават Спешното отделение при областната болница за проблеми извън обхвата на спешността.

Обърна се внимание и на факта, че в последните години драстично намалява броят на медицинския персонал в областта, в т.ч. и община Силистра, което води до все по-трудното обезпечаване на 24-часова непрекъсната медицинска помощ за населението.

Във връзка с предстоящите преговори за Национален рамков договор бяха отправени обосновани, конкретни предложения за промени в правилата за договаряне на клинични пътеки, процедури и медико-диагностична дейност. Това би довело до възможността населението да получава помощта от която се нуждае, без да се налага да бъде насочвано към други лечебни заведения извън областта.

Не на последно място, но много важно, бе обсъден и въпросът за специализацията на младите лекари и най-вече мерките, които ще бъдат предложени, за привличане и задържане на млади кадри в МБАЛ Силистра.