Тутракански огнеборци уловили лисица, промъкнала се на тавана на жилищен блок в града съобщи пресцентърът на полицията. Те се отзовали на сигнал, получен вчера в 21,12 ч. Животното е пуснато в естественото му местообитание, но никой не може да каже дали няма да се върне и какво е търсело животното на тавана. Местни зевзеци предположиха, че Кума Лиса е издирвала своя роднина, станала на яка на зимна дреха.

Сигналите за посещения на рижите четириноги не са рядкост за Силистренско. Почти всяка година гражданите засичат лисици в жилищните райони на градовете и селата, засега без особени последствия. Животните избягват близкия контакт с хората и бързо подвиват пухкавите си опашки.

Най-сериозно бе нашествието им преди 6 години, когато лисичи „десанти“ два месеца тормозеха село Айдемир. Тогава почти 400 домашни птици, основно кокошки, бяха унищожени за месец и половина от лисици. Според ветеринари животните нямат какво да ядат и затова слизат при хората. От друга страна земеделските дейности почти унищожиха естествената храна на дивите животни – мишки, зайци, диви птици и други обитатели на полето, лозята и градините. Особено опасно е, ако животните са заразени с бяс, коментират специалисти. Заболелите животни имат странно поведение. Те стават почти като опитомени, не се страхуват от хората, влизат по дворовете и жилищни квартали и дори дават да ги погалиш. За да се провери подобно съмнение трябва да се вземе проба от животното.