Тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, прогнозират от Метеорологичната обсерватория в Силистра. Най-ниските температури през месеца ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите ще достигнат 28-33 градуса.

В по-голямата част от страната месечната сума на валежите ще бъде около нормата – между 50 и 70 mm.

През първите дни от месеца температурите относително ще се понижат. Облачността ще е по-често значителна, около и след обяд купеста и купесто-дъждовна. На много места в страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В средата на първото десетдневие се очаква подобрение на времето и затопляне. Ще бъде предимно слънчево, купеста облачност ще се развива над планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми. В края на първото и началото на второто десетдневие отново на много места ще има валежи и гръмотевични бури.

През повечето дни от второто десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над планинските райони с развитие на купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Към 17-18-ти май се очаква през страната да премине студен атмосферен фронт, по който на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

През третото десетдневие температурите ще се понижат и през повечето дни ще бъдат по-ниски от обичайните. Въздушната маса над страната ще е неустойчива. Слънчеви часове ще има предиобед. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

Откакто се водят метеорологични наблюдения в Силистра, през май най-висока е била температурата на въздуха на 27 май 1950 г. – 36,4 градуса, а най-ниска на 2 май 1944 г. – 1 градус. Най-дъждовен е бил май през 1971 г. когато месечната сума на валежите е била 154 л/кв. м, а най-сух през 1986 г. – само 4,6 л/кв.м.

На 4 май 2014 г. яка градушка помля половин Силистра, като пострадаха витрини, градини, автомобили и земеделски посеви.