Конкурс за оригинална мартеница “Бели и червени – 2021 година” обявиха община Силистра и Художествената галерия в града, съобщиха организаторите. Мартениците ще бъдат подарени на медиците от първа линия в Силистра.

В конкурса, който ще е анонимен, могат да участват индивидуално деца, ученици, възрастни и институции – детски градини, училища, центрове за подкрепа на личностното развитие, народни читалища. Изработените мартеници се представят до 25 февруари в Художествената галерия при спазване на противоепидемичните мерки. В плика с мартениците се поставя бележка с името на автора и телефон за връзка. Изложба с мартениците ще бъде представена на 26 февруари в галерията.

Снимки на мартениците се изпращат на press@silistra.bg или на съобщение във „Фейсбук“-страницата на община Силистра от 25 януари до 25 февруари. Критериите за оценка са оригиналност и красота на изработката, орнаментика, присъствие на етнографски и природни мотиви, използвани материали за пресъздаване на народната традиция.

Участниците в конкурса, събрали най-много харесвания на снимките на мартениците във „Фейсбук“-страницата до 25 февруари ще бъдат отличени с грамота от кмета на община Силистра и ще получат подаръци.

Да съхраним българските народни обичаи с изработване на мартеници и да поздравим медиците от Силистра за силния им дух и всеотдайност, за здраве и добруване, е апелът на организаторите към участниците в конкурса! Дали тази година ще се проведе традиционният Мартенски базар в центъра на Силистра ще зависи от епидемичната обстановка в страната, съобщиха от Общината.