Лекарите от Спешния център в Силистра подадоха колективна оставка. Това стана ясно от отворено писмо, което медиците са изпратили до д-р Даниела Костадинова, директор на МБАЛ Силистра.

В писмото се казва: Въпреки огромното ни уважение към Вас и неимоверните Ви усилия за запазване на тази така важна за Област Силистра многопрофилна болница за активно лечение, където хиляди хора са намерили решение на проблемите си, с най-голямо съжаление Ви уведомяваме, че подаваме колективна оставка. Единственият компромис, на който сме готови все пак, поради дълбоко вкорененото ни чувство да помагаме на хората, въпреки всичките обиди, които понесохме последните дни от обществото, е да прекратим работа не веднага, а на 29.06.2020 г. за неопределено време“.

Повод за оставката е инцидент в полунощ на 16 юни тази година между баща на 10-годишен пациент и дежурен лекар от спешния център на МБАЛ – Силистра. Детето било доведено в спешния център от своя баща заради оплаквания от болка в очите. Наложило се да изчакат 4 минути, преди детето да бъде прегледано от дежурния лекар, тъй като по това време трябвало да се извърши задължителната дезинфекция в болничното заведение заради COVID-19.

На другия ден в болницата пристигнал и дядото на детето. Той започнал да обижда лекаря. По случая е бил сезиран Българският лекарски съюз. Жалба в прокуратурата за обидното отношение към лекаря от болничното заведение е подало и ръководството на болницата.