Публикуваме позицията на Демократична България без редакторска намеса:

Провокирани от разразилата се дискусия под скорошна публикация на новинарския сайт “Площад Свобода” за нашествието на ТИР-ове в Силистра, ние от Демократична България решихме да публикуваме програмата си за предстоящия местен вот в частта, отнасяща се до международния трафик. Нашето решение за справянето с проблема, който вече няколко години тормози нашите съграждани, е лесно осъществимо и практично и изисква само политическа воля.

Предлагаме да се премести ГКПП извън Силистра и да се изгради околовръстен път на територията на Република Румъния, започващ преди входа на гр. Силистра, вливащ се в съществуващия асфалтов път с изход ферибота.

(Вижте приложената карта)

Проучванията на нашите експерти сочат, че изграждането на такова отклонение е технически възможно и евтино, в сравнение с абстрактното решение за изграждане на нов мост – не е ли ясно, че изграждането на мост ще отнеме години, а през това време ще продължим да дишаме пушеци или поредното фиктивно “пускане” на ферибота.

Необходимо е всички, които имат отговорност пред силистренци да  заявят ясно и твърдо пред отговорните институции, че гражданите на Силистра няма да търпят те и децата им да живеят в такива условия. Каквото и решение да вземе правителството, заедно с правителството на Румъния, международния трафик трябва да бъде отклонен от града незабавно. До кардиналното разрешаване на въпроса са необходими следните временни мерки:

  • Управление на съществуващия светофар на входа на Силистра от дежурните в ГКПП. Когато има възможност за навлизане на МПС на територията на Румъния, се подава зелен сигнал и едно МПС преминава до ГКПП при стриктно съблюдаване от страна на органите на КАТ за спазване на забраната за спиране. По този начин ще се избегне натрупването на колони от МПС в рамките на града.
  • Изграждане на разширение на съществуващата асфалтова настилка преди входа на Силистра за временен престой на МПС преди пропускането им от светофара.
  • Разполагане и поддържане на временни тоалетни и кошове за смет в района на това разширение на пътя.

Демократична България-Силистра счита, че осигуряването на чиста и благоприятна среда за гражданите на Силистра е и трябва да бъде първостепенна задача и не може да се отлага. Проблемът не е единствено от компетентността на общината, но администрацията бездейства и не ангажира централната власт за решаването на проблема.