Един от творческите си проекти – „Между небето и водата“, създаван в периода 2004-2007 г., показва в Художествената галерия един от изявените български художници, силистренецът Йордан Кисьов. Дългогодишният директор на културната институция отново събра приятели, колеги и почитатели на изкуството си по повод юбилей, тази година 75-ти.

През годината Кисьов зарадва публиката в галерии във Варна и Русе, но не пропусна и Силистра.

Йордан Кисьов е сред най-изявените български художници на последните десетилетия, коментират изкуствоведите във всеки град, където са „стъпвали“ картините на художника. Той е смел експериментатор, търси неконвенционални изразни средства за своята голямоформатна живопис и за инсталациите, които прави. Работи на границата между колажа, пластиката и живописта.

Самият художник не се смята за концептуалист, тъй като го привлича по-скоро карнавалното, артистичното, онова, което е антитеза на сивотата и прозата в живота. „Идеите ме връхлитат една след друга и няма как – трябва да съм във форма и да ги отразявам върху платното. Какво виждат зрителите в платната ми – едни виждат сълзи, други съзират усмивка”, коментира на всяка своя изложба художникът.

„Творбите са същевременно завършени, но и… безкрайни. Въображението, материализирано върху тях е изживяно и наситено с творческа енергия. Йордан Кисьов ни представя арт-инсталация от колони и огледала с изобразена върху тях водна шир. Те символизират дървото на живота, връзката между двата свята – земният и небесния, а чрез огледалата той е потърсил ефекта на перспективата и отражението. Получило се е нещо наистина триизмерно и футуристично с което доказва, че е сред водещите авангардисти в страната“, заяви при откриването на изложбата директорът на галерията Йордан Колев.

Йордан Кисьов е роден през 1945 г. Завършва Художествената гимназия в София в класа на Димитър Арнаудов, а после монументална живопис във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. През 1973 г. постъпва на работа като уредник в Художествената галерия в Силистра, от 1990 до 2013 г. е неин директор.

Йордан Кисьов е реализирал голям брой самостоятелни изложби, участва и в различните пленери и биеналета, организирани от СБХ, чийто член е от 1976 г. През 1986 г. получава званието „Заслужил деятел на културата”. Негови произведения са притежание на почти всички галерии у нас, както и на частни колекционери в България, САЩ, Германия и други държави.

Изложбата може да бъде видяна в Художествената галерия до 4 декември.