Млад мъж с положителен тест за коронавирус, доказан след лабораторно изследване в населеното място, откъдето идва в Силистра, е новият случай в града, попаднал в Единния национален портал coronavirus.bg, съобщиха от РЗИ, цитирани от пресцентъра на областната администрация.

Тъй като е част от уеб-базираната система, независимо че е привнесен отвън, той подлежи на наблюдение по т.н. местообитаване, тоест от тукашните здравни инспектори. Мъжът се е изолирал в жилище на близки, необитаемо от други хора. За него се знае, че е без симптоми и клинични оплаквания. Няма информация мъжът да е имал връзка с хора от града.

След заповед на министъра на здравеопазването от днес не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения. Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50% от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

На основание на същата заповед не се разрешават групови празненства с присъствие на над 30 души на открито и на закрито – сватби, балове, кръщенета и др.

Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика.

Всички прояви и събития следва да се организират при засилен предварителен и текущ контрол. Областните щабове, кметствата и областните администрации създават необходимата организация за контрол по спазване на въведените мерки на територията на страната, като могат да въвеждат и допълнителни такива при отчитане на спецификата и данните за разпространението на COVID-19 в съответните населени места.