Държавните зрелостни изпити ще бъдат на 1-ви и 3-ти юни, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев тази сутрин.

„При провеждане на държавните зрелостни изпити и външното оценяване децата ще бъдат разредени. Ще бъдат по около 10 деца в стандартната изпитна зала. Изпитът ще се проведе в повече на брой стаи и ще има по един квестор в стая. Няма да се допуска струпване на ученици преди и след изпита“, каза още той.

„Датите на държавните зрелостни изпити ще бъдат 1-ви и 3-ти юни. Получаването на свидетелства за завършено образование ще се забави само с 4 дни, което ще позволи кандидатстването в България или чужбина на зрелостниците. Началото на изпитите ще бъде в 9,00 часа заради организацията на залите и възможността на учениците да се придвижат. Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат на 2 и 4 юни. На 2-ри сутринта по физика, химия и чуждите езици без английски, следобед по математика, история и цивилизация и география и икономика. На 4 юни сутринта – биология и здравно образование и философски цикъл, а следобед – английски език. Допълнителните изпити ще започват в 8,00 и 14,00 ч. Учениците ще бъдат уведомени със служебна бележка за допускане по електронен път до 29 май“, посочи той.

По думите му датата на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация по теория остава 5 юни, но директорите на училищата могат да определят нови дати за изпита за придобиване на професионална квалификация по практика.

Министърът добави, че зрелостниците, които не се явят в началото на юни, ще могат да се явят на следващата сесия на 27 и 28 август.