Стотици миряни, представители на държавната и местна власти и висши духовни сановници почетоха покойния Доростолски митрополит Амвросий по повод 40 дни от кончината му.

В катедралния храм „Св. Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“ Западно и средноевропейският митрополит Антоний, наместник на овдовялата епархия, отслужи архиерейска заупокойна света литургия и панихида, в съслужение с Русенския митрополит Наум, епископ Висарион от Тулча и свещеници от страната и Румъния.

На гроба на митрополит Амвросий в църковния двор свещениците отслужиха трисагий.

Митрополит Амвросий почина на 18 август след тежко и продължително боледуване. Владиката със светското име Александър Парашкевов, е роден на 9 юни 1942 г. в Свищов. На 17 януари 2010 г. бе избран, а на 24 януари – канонично утвърден за Доростолски митрополит. На 30 януари 2010 г. бе въдворен на престола на Доростолската епархия.

„Вечна и блажена да бъде светлата ти памет, високопреосвещений Владико!“ се казва в издадения по случая от настоятелството некролог. Митрополит Амвросий ще остане вечно в душите и сърцата на силистренци, светла му памет, коментираха участниците във възпоминателния ритуал.