“След като на 18 август 2020 г., след продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав се събра своевременно на 19 август от 15:00 ч., на свое извънредно заседание. На него, след като се запознаха със съобщението на овдовелия Доростолски епархийски съвет, синодалните архиереи определиха опелото и погребението на техния събрат да станат на 21 август, съответно от 09:00 часа – Заупокойна св. Литургия и 10:30 часа – опело”, съобщиха от Светия Синод на Българската православна църква.

За Наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Амвросий, Светият Синод единодушно определи Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Светият Синод на БПЦ-БП отново сърдечно се обръща с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Доростолска епархия и подновява призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.

Вечна, блажена и светла да бъде паметта на преставилия се в Христа Господа Доростолски митрополит Амвросий!”, допълват от Синода.Коментирай