С две изложби едновременно стартира новата година Художествената галерия в Силистра. Едната е посветена на 5-годишнината от кончината на силистренския живописец Петър Чаушев и съдържа над 20 платна на автора, притежание на галерията. Втората експозиция е от непоказвани живописни платна от богатия фонд на Художествената галерия. Това, комай, е единствената планирана към момента дейност в Храма на Атина в Силистра.

„Сериозно бе затруднена работата на Галерията през миналата година, сподели директорът й Йордан Колев. През пролетта бе затворена за посещения поради първата вълна на коронавируса. В летните месеци трябваше за започне ремонтът й, сградата бе обявена за строителен обект и затвори врати за посетители. След почти четири месеца чакане на строителите, които така и не дойдоха, през есента успяхме да проведем две юбилейни изложби – на Вихрен Иванов за 60-годишнината му и на Йордан Кисьов по повод 75-годишнината му. Започнахме годината с две изложби и дотук… Очакваме след 20 февруари строителите най-сетне да влязат и да започне ремонтът“, заяви Йордан Колев.

Представител на фирмата-изпълнител на проекта за над 1,7 милиона посетил галерията и огледал предстоящите „работни площадки“. Ще се започне с ремонт от втория етаж, според предварителните планове. Ще се сменя дограма, ще се лее плоча, покривът ще се ремонтира на етапи, поради зимата. Такива обяснения били дадени на директора на Галерията. Постоянната експозиция и фондът ще бъдат свалени или преместени далеко от строителните дейности, заяви Йордан Колев.

„Сградата на Художествената галерия е стара, догодина навършва 130 години, нужни са постоянни ремонти и поддръжка. В сегашното състояние с продънен покрив и студени зали над 1600 художествени произведения е трудно да бъдат съхранени. Нужна е температура от поне 15 градуса, за да не увиснат платната и да не се напука маслената боя по тях.“, обясни директорът на културната институция. Колко време ще продължи ремонтът все още не може да се каже, но по проекта си има срокове. А и строителните материали и консумативи с времето не поевтиняват…

Силистренските медии се надяват да бъдат поканени при символичната „първа копка“ на ремонта, както бе сторено при първата пресконференция преди две години.