Успешно стартира проектът на Регионалния исторически музей /РИМ/ в Силистра за осигуряване на модерни фондохранилища за артефактите от богатото минало на града, съобщи директорът на музея д-р Николай Тодоров.

В края на миналата година културната институция спечели финансиране от Министерството на културата в размер на 10 400 лева след конкурсната сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства.

С предоставените средства вече са закупени половината от общо 18 специализирани шкафове за преоборудване на основното и най-голямо фондохранилище на РИМ – на отдел „Археология“. Специалисти от фирмата-доставчик монтират шкафовете и скоро ще започне тяхната подредба. Напролет и в отдел „Етнография“ ще бъдат доставени специалните дървени мебели за съхранение на богатата колекция от народни носии. Общата цел е частично реновиране на двете фондохранилища и създаването на база, отговаряща на съвременните стандарти за съхранява на движими културни ценности.

Колекцията от няколкостотин дребни находки от древното минало на Силистра – антични стъклени съдове, застрашени от счупване, малка антична бронзова пластика, миниатюрна антична погребална керамика, изисква специален режим за съхранение, осигуряващ повишено ниво на сигурност чрез контрол на достъпа, защита от механични увреждания и специфични условия на средата при съхранение.