В навечерието на Новата 2021 г. Районната колегия на Българския лекарски съюз /БЛС/ връчи приза „Лекар на годината 2020“. Тази година част от категориите, в които бяха отличени заслужените лекари бяха тясно обвързани с приноса им в борбата с пандемията COVID-19.

В категорията „Лекар на годината 2020“ в област Силистрa бе наградена д-р Мирена Сапунджиева, началник на Пневмофтизиатричното отделение /Тубдиспансера/. Тя бе удостоена от ръководството на лечебното заведение с почетения знак на БЛС за всеотдайната си работа и неотлъчната грижа за пациентите по време на пандемията с COVID-19, която продължава и към момента. От началото на обявеното извънредно положение д-р Сапунджиева работи почти денонощно в отделението, по график и на разположение, като основната част от пациентите приети с пневмонии, в последствие се оказват и с положителни тестове за COVID-19.

В категорията „Принос за развитие и утвърждаване на авторитета на съсловната организация“ бе награден д-р Данчо Данаилов. Той е един от младите специалисти в лечебното заведение, работещ в Отделението по анестезиология и интензивно лечение. Отличен е с престижната награда не само заради изключителния му принос в борбата с COVID-19 и множеството дежурства, които дава в COVID-19-реанимацията, а това че е винаги на разположение на своите пациенти, нуждаещи се от анестезия, интензивно лечение и реанимация в АГ-отделението, и отделенията по ортопедия, урология и хирургия на МБАЛ в Силистра.

Изпълнителният директор на силистренската болница д-р Васил Славов, който е и председател на Районната колегия към БЛС за област Силистра изказа своята благодарност за хуманните усилия, за безрезервната подкрепа и за безкомпромисния професионализъм на лекарите, медицинските сестри, санитарите и помощния персонал в лечебното заведение.

„Днес повече от всякога обществото има нужда от Вас, защото Вие сте лицето на надеждата, помощта и подкрепата. Уверени сме, че всичко, което зависи от Вас, ще бъде сторено с присъщите Ви професионализъм, отговорност и хуманност. Изразявам своята благодарност за това, че пренебрегвате семействата и близките си, за да изпълните своя дълг. Благодарност за това, че преодолявате всекидневно страха пред неизвестността на диагнозата COVID-19 и въпреки това не измествате фокуса от най-важното – опазване здравето на пациентите“, заяви д-р Славов.