На множество сигнали за наводнени обекти са реагирали екипи на противопожарните звена в Силистренска област в понеделник, съобщи пресцентърът на полицията.

В Силистра са отводнени мазета и асансьорни шахти на 10 адреса и е обезопасена дупка, отворила се на пътното платно по ул. „Детелина“. Отводнени са още църквата в село Пожарево и асансьорна шахта по ул. „Росица“ в Тутракан.

От 8 до 45 литра на квадратен метър дъжд е паднал вчера над Силистренска област, съобщи ръководителят на Метеорологичната обсерватория Йордан Чешмеджиев. Над силен е бил валежът в Главиница, където за около час са се изсипали около 30 л/кв. м. За щастие от областта няма информация за поражения от градушки. Като цяло през месец юни в Крайдунавска Добруджа падат най-много валежи средно през годината, подчерта Чешмеджиев. Според статистиката през първия летен месец е валяло от 57 до 76 л/кв. м.

Най-много валеж през юни е паднал през 1976 г. – 183 литра на квадратен метър, а най-малко през 2003 г. – едва 9 литра на квадрат.