Средно по 20-30 минути е времето за тестване на малките ученици в силистренските училища, които добре са организирали този процес, съобщиха родители на деца в началните класове. По 2-3 от родителите са доброволци и помагат на класните ръководители всяка сутрин.

Неинвазивните щадящи тестове за учениците от началния етап на образованието за Силистренска са доставени и се разпределят съобразно броя на учениците, чийто родители са съгласни с двукратно тестване всяка седмица, съобщиха от Регионалното управление на образованието в Силистра.

По техните данни присъствено се върнаха в клас 915 ученици в 61 паралелки от началния етап в общините Тутракан и Силистра. За тези паралелки поне 50% от родителите са се съгласили на тестване. Средният процент за съгласие на родители за тестване е 62%. Родителите получиха информация от училищата кои точно паралелки са събрали необходимото съгласие, как се организира тестването и как ще се организира обучението на учениците от тези паралелки, които остават на електронно обучение, тъй като не са дали съгласие за тестване.

Създава се организация да се разпределят тестове и за общините, където се прилага ротационно учене – Ситово, Главиница и Дулово. Според графиците на голяма част от тези училища тази седмица на присъствени занятия бяха учениците от началния етап. В този случай не се прилага задължително тестване. То ще е необходимо, когато учениците трябва по график да си останат вкъщи, но може да продължат присъственото си обучение при тестване.

По данни на РЗИ в Силистра от тази седмица две общини са с подобрени показатели за 14-дневна заболеваемост на 100 000 души население и това води до промяна на начина на обучение на учениците, се казва в съобщението. Община Алфатар е под границата от 250 заболели на 100 000 души население и съответно ОУ “Христо Ботев” в Алфатар не прилага редуване, а учениците от всички класове се обучават присъствено. Община Главиница вече е под границата от 500 заболели на 100 000 души население и съответно четирите училища в общината излизат от принудителното електронно обучение за всички и прилагат редуване на паралелките. Имат одобрен график.

За останалите общини ситуацията остава непроменена, както и мерките които прилагат.

През седмицата заболеваемостта в Силистренска област падна под 600 на 100 000 жители до 552 души.