Нулева заболеваемост на населението си регистрира в петък една от най-бедните общини в страната и Силистренска област – Кайнарджанската. Поради това само нейните ученици в трите училища – в Голеш, Кайнарджа и Средище, общо 739, ще се учат присъствено. Строг пропускателен режим са организирали учебните власти в училищата и при най-малките съмнения за симптоми децата се връщат у дома.

На фона на „отличника“ другите общини в Крайдунавска Добруджа са в светло и тъмночервените зони по заболеваемост. При средна заболеваемост от 602 болни на 100 000 души население за областта, най-зле в петък бе община Тутракан – 967 болни, следвана от Силистра – 787 болни, Главиница – 670. В светлочервено бяха общините Дулово – 452, Ситово – 348 и Алфатар – 273 души.

Затова от днес всички училища в общините Силистра, Главиница и Тутракан ще са изцяло в обучение от разстояние в електронна среда, съобщиха от Регионалното управление по образование. Ротационното обучение е прекратено и мярката по спиране на присъствените занятия се отнася за всички 23 училища. При получаване на тестовете и създаване на организация за ползването им, на присъствено обучение ще могат да се върнат първо учениците в начален етап, чиито родители са се съгласили на периодично тестване на децата им.

Ротационно ще е ученето на 50% от паралелките в 16 училища в общините Дулово, Алфатар и Ситово.

Остават на изцяло присъствено обучение учениците от четирите училища в община Кайнарджа /в Средище, Голеш и Кайнарджа/ и Социално-педагогическият интернат „Христо Ботев“ в с. Варненци. Учениците на дистанционно обучение са приблизително 7070 /2/3 от общия брой ученици в дневна форма в Силистренско/.