Към момента в Силистренска област няма регистрирани болни с COVID-19, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, цитирани от пресцентъра на областната администрация, където единствено постъпва информация, свързана с пандемията на коронавируса.

В същото време, като се има предвид дифузното разпространение на вируса в страната и активното придвижване на хората, нараства рискът от разпространение на COVID-19. За времето от 26 юни до 2 юли за мерки и наблюдение са съобщени 4 души, контактни на положителни за COVID-19 от други области. Според РЗИ това обстоятелство е достатъчен индикатор за повишено внимание и отговорност от всеки за спазване на общите противоепидемични мерки, известни на населението през последните четири месеца.

Забранени са свижданията в болници и в специализирани институции за социални услуги и на социални услуги от резидентен тип.

Към 2 юли под карантина в Силистренско са 543 души, пристигнали от страни, с по-интензивно разпространение на COVID-19 и за които се изисква 14-дневна домашна карантина. За отбелязване е, че 94 от тях са без личен лекар и се наблюдават от инспекторите на РЗИ.

Към 30 юни с бърз тест 677 силистренци са изследвани за COVID-19 – персонал и потребители от институции за социални услуги и други социални услуги от резидентен тип, и 11 изследвания с PCR-тест на хора под карантина.

От 26 юни до 2 юли по спазване мерките, разписани със заповеди на министъра на здравеопазването, инспектори от РЗИ са извършили 62 проверки в лечебни, детски и учебни заведения, обекти за хранене, хотели, бръснаро-фризьорски салони, студио за татуировки, аптеки и дрогерии, административни офиси и др.

Считано от 1 юли са разпоредени мерки за разширен обхват на задължителното носене на маски в закрити обществени места и препоръчително носенето им на всички открити обществени места. Разпоредена е 50% заетост на местата на закрито и открито при провеждане на конгресно-конферентни и културно-развлекателни мероприятия, семинари, изложения, дискотеки, нощни заведения и клубове, сватби, балове и масови събирания. Физическата дистанция от 1,5 м, хигиената и дезинфекцията на ръцете и повърхностите с най-висок риск за контакт с ръцете продължават като противоепидемични мерки.