Доктор Евгени Хинков, началник на Инфекциозното отделение в силистренската болница за активно лечение и колегата му – доктор Енчо Василев, директор на областната структура на Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ бяха първите ваксинирани днес жители на Силистренска област. В Спешното отделение на болницата и в ЦСМП бяха обособени помещения за ваксиниране и за последващ 15-минутен контрол.

За два дни 80 здравни работници – лекари, медицински сестри и санитари, работещи в трите COVID-отделения на болниците в областта ще бъдат ваксинирани, заяви директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Теодора Начева. След 21 дни на имунизираните ще се извърши втори прием на ваксината.

Първите ваксинирани здравни работници са част от изразилите желание за ваксина досега 343 медици от лечебните заведения в Силистренско, което е над една трета от всички в областта. Утре първата доза на ваксината ще получат лекари и сестри в Дулово и Тутракан.

Ваксините бяха доставени от Варна в неделя. През януари ще бъдат получени допълнителни количества. Тогава приоритетно ще се имунизират хора от целевите групи, определени в четири фази от Националния план за ваксиниране – медицински персонал, потребители и персонал от социални институции, педагогически специалисти, служители, участващи в основни за обществения живот дейности, възрастни хора на и над 65 годишна възраст и хора с придружаващи хронични заболявания. Петата група са уязвима част от населението поради високия епидемичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Желаещите да им бъде извършена имунизация подписват информирано съгласие. Всеки имунизиран получава личен картон с дата на имунизацията, сериен номер на ваксината и дата за предстоящ прием след 21 дни.