Има голяма вероятност на 26 октомври – Димитровден, Доростолска епархия да има нов митрополит.

Петима висши духовници – Величкият епископ Сионий, Белоградчишкият епископ Поликарп, Агатополският епископ Йеротей, Мелнишкият епископ Герасим и Константийският епископ Яков са в листата на Светия Синод на кандидатите за нов Доростолски митрополит. Средната възраст на кандидатите е 45 години, като най-възрастният е на 51 години, а най-младият на 41.

Преди дни на своето редовно заседание Светият Синод на Българската православна църква /БПЦ/ разгледа внесеното писмо от Западно и средноевропейския митрополит Антоний, наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол и според Устава на БПЦ определи листата от достоизбираеми епископи.

Митрополит Антоний вече е разпратил с окръжно писмо листата до всички 18 епархийски избиратели /9 миряни и 9 свещенци/ и на 18 октомври в Силистра ще се проведе Епархийският избор, а на 25 октомври в Светия синод ще е Каноничният избор, който ще определи новия Доростолски митрополит.

На Епархийския избор избирателите ще излъчат двамата кандидати, събрали най-много гласове. След това на свое заседание Светият Синод ще разгледа изборните книжа и ако Епархийският избор бъде преценен като изрядно проведен членовете на Светия Синод с явно гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Доростолски митрополит.

Преди две години Белоградчишкият епископ Поликарп, Агатополският епископ Йеротей, Мелнишкият епископ Герасим и Константийският епископ Яков бяха в листата за избор на нов Видински митрополит.