В тържествена обстановка днес бе отпразнуван 50-годишният юбилей на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков.

Службата в катедралната черква „Св. Св. апостоли Петър и Павел“ започна с архиерейска света литургия по повод празника Неделя Месопустна /Месни заговезни/, отслужена от Доростолския митрополит Яков и градското духовенство. По време на православния празник в сан дякон бе ръкоположен отец Константин.

След това с „Многая лета“ започна честването на юбилея на силистренския владика. Митрополит Яков получи много подаръци и пожелания за здраве и дълголетно управление на епархията. От името на духовенството той получи красив посох, с който „да се опира на събратята си, но и да ги завръща в стадото, когато прегрешат…“, заяви протопрезвитер отец Добри Чаков, връчвайки му подаръка. Ценни църковни символи получи Доростолския митрополит и от името на Одеска митрополия, от представител на Руската православна църква в София, от Пазарджишката духовна околия, където доскоро служи. Своите дарове му поднесоха и държавната и местна власти, партии, обществени организации, народни читалища, села и миряни.

Доростолският митрополит Яков /Росен Стоичков Дончев/ е роден на 07.03.1971 г. в гр. София. След завършване на средното си образование през 1989 г. учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски”. През 1990 г. постъпва в Духовната академия. След завършването й отбива военната си служба. Преминавайки различни послушания, през 2007 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай постъпва в Баткунската света обител “Свети апостоли Петър и Павел” край село Паталеница, Пазарджишка духовна околия.

На 09.10.2007 г. е въведен в монашески чин от духовния му старец Пловдивският митрополит Николай. При пострижението му е дадено името Яков, в чест на Свети апостол Яков Алфеев, честван на този ден. От същата дата е назначен и за игумен на манастира. Ръкоположен е за йеродякон на 23.12.2007 г., а за йеромонах на 26.12.2007 г. от Пловдивския митрополит Николай.

От 2010 г. до 2012 г. е епархийски съветник на Пловдивска света Митрополия. На 18.03.2012 г. е възведен в архимандритско достойнство и е назначен за секретар на Пазарджишката духовна околия. През 2013 година със заповед на Пловдивския митрополит е назначен за Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Участва в Патриаршеския избирателен църковен събор като епархийски избирател от Пловдивска света митрополия.

На 14.12.2016 г. е наречен от Св. Синод в пълен състав за “Константийски епископ” и на 20 декември с.г., Игнажден, в катедралния храм на гр. Пазарджик „Св. Богородица” е хиротонисан и назначен за Втори Викарий на Пловдивския митрополит, която длъжност изпълнява и до 25.10.2020 г., когато е канонически избран за Доростолски митрополит.