Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата – 20-22 градуса, прогнозират от Метеорологичната обсерватория в Силистра, предоставила информацията. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 7 и 12 градуса, а най-високите – между 32 и 37 над нулата. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 50 и 70 л/кв.м.

Месецът започна със сравнително студено време. На много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има и условия за градушки. Около средата на първото десетдневие повече слънчеви часове ще има преди обяд, а след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на отделни места в страната ще има краткотрайни превалявания. Температурите ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми. През последните дни от десетдневието има повишена вероятност за обстановка с по-значителни по количество валежи и на повече места в страната. Тогава и температурите относително ще се понижат.

През повечето дни от второто десетдневие изгледите са да преобладава слънчево време, а температурите да са около обичайните за средата на юни. Отново в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има и краткотрайни следобедни валежи, на повече места около средата и през последните дни от периода. Тогава и за кратко ще захладнява.

През първите дни от третото десетдневие се очаква въздушната маса над страната да се стабилизира. Тогава вероятността за валежи е по-малка. Очаква се температурите да са близки до климатичните норми. Около и след средата на десетдневието вероятността за валежи е относително по-голяма.

От Метеорологичната обсерватория в Силистра провериха статистиката, според която абсолютният максимум през юни е бил 39,6 градуса, достигнат на 26 юни 2007 г., а абсолютният минимум е бил 5,5 градуса на 4 юни 1950 г. Най-много валеж през юни е паднал през 1976 г. – 183 литра на квадратен метър, а най-малко през 2003 г. – едва 9 литра на квадрат.

Тази година началото на астрономическото лято е на 21 юни в 6 ч. 32 мин., когато е лятното слънцестоене. Слънцето ще изгрее в 5,36 ч. и ще залезе в 20,51 ч., оставайки на небето в продължение на 15 часа и 15 минути.