Под карантина в Силистренско са 1158 души. За други 545 души тя вече е приключила без клинична картина, съобщиха от областната администрация по информация от Регионалната здравна инспекция.

Продължава изпълнението на всички противоепидемични мерки. Доброволци от БЧК в Силистра извършват обиколки из града с призив хората да се приберат по домовете си. Общинският отдел „Инспекторат“ всеки ден контролира спазването на заповедите на властите. Общината е осигурила допълнителни количества предпазни и санитарни средства за полицаите, които работят на пропускателните пунктове.

На видно място са поставени предупредителни табели на всички входове на Дунавския парк, по спортни площадки и беседки. С ограничителни ленти са заградени подходите към крепостта „Меджиди табия“. Забраните важат и за междублоковите пространства и за местата около кварталните магазини.

Община Алфатар продължава да предоставя социални услуги на общо 460 души по проекта „Топъл обяд” и чрез Домашен социален патронаж. Служителите от общината и членове на Доброволното формирование в Алфатар помагат по заявки на самотните възрастни хора при закупуването на храни, стоки от първа необходимост и лекарства. Единствената аптека в общината, която е в общинския център, е добре заредена.

Същевременно от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна съобщиха, че само на 6 април от общо 9 досъдебни производства за нарушаване на карантинния режим, образувани в четирите районни прокуратури от апелативния район, 4 са в силистренската.