150 силистренци са се записали за имунизация в дните до 14 март, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Силистра д-р Теодора Начева. До момента 4121 са ваксинираните в Силистренска област, като 712 от тях са с втора доза.

Два кабинета ще работят в Силистра и по един в Дулово и Тутракан в следващите дни за поставяне на ваксина на всички онези, които предварително са заявили желанието си чрез онлайн-платформата. Имунизации са заявени към всички кабинети в региона, а на този етап се прави организация според избора на ваксина на хората, поясни д-р Начева. Идеята е дозата ваксини да бъдат използвани целесъобразно.

Всички желаещи са уведомени по телефона в кабинета и часа, в който да се явят. Днес работят два кабинета в града – в сградата на РЗИ и в градската поликлиника. В петък и събота имунизации ще се правят в кабинетите в болниците в Дулово и Тутракан.

Медиците апелират към гражданите да не пропускат реда си, за да могат да се използват всички дози от флаконите на ваксините. Утре се очаква да отвори специализиран кабинет за имунизации и в силистренската областна болница.

Заради повишена заболеваемост сред медицинските специалисти в намален състав са лекарите и сестрите в силистренската болница, които се грижат за пациентите с CFVID-19, съобщи ѝ д-р Васил Славов. На този етап за неинтензивно лечение са настанени 64 човека, други 9 са в COVID-реанимация.

Силистренска област е достигнала заболеваемост от 298 на 100 000 души и от дни е в червената зона. И от болницата, и от РЗИ са на мнение, че гражданите трябва да бъдат по-отговорни и да спазват ограниченията.