7 октомври 2020 г., Силистра – Нощ на литературата. За девети пореден път България стана част от четящите страни в цял свят. В нощта на литературата – международно събитие за популяризиране на съвременни европейски автори, се включиха 14 български града, като за първа година община Силистра участва в инициативата с обособени четири места за четене: на открито пред Регионална библиотека „Партений Павлович”, в новата читалня на Народно читалище „Доростол” – 1870, Обединен детски комплекс и Обединено общежитие за средношколци „Младост”.

Пред библиотеката прозвуча поезия и проза от финландски, австрийски, унгарски, белгийски, английски, португалски, испански, датски, френски, немски, ирландски, италиански, македонски, полски, румънски, шведски, словашки или чешки автор, научаваме от споделеното във Фейсбук от Цветана Игнатова – директор на дирекция в Общинска администрация.

Своеобразно продължение на инициативата, но в друг ракурс е предстоящият маратон “Чрез спорт към знание” – той е в Дунавския парк на 11 октомври /неделя/ от 9 до 12 ч. и благотворителността му е в полза на закупуването на нови книги на библиотеката (при изминати 400 м – таксуването е 1 лев) към общия фонд. Припомняне: на 30 октомври 2020 г. Регионална библиотека „Партений Павлович” организира Ден на отворените врати с безплатна регистрация и издаване на читателска карта.