Ново огнище на COVID-19 е установено през изминалата седмица в Дома за пълнолетни лица с физически увреждания в с. Айдемир. Там са установени 36 положителни обитатели и 12 души персонал, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Силистра.

Огнището е установено при скринингово изследване с бърз антигенен тест на 490 потребители и персонал в домове за пълнолетни и за възрастни хора в областта, уточняват от здравната инспекция.

В Дома в Айдемир е организиран специален сектор, в който се обслужват всички потвърдени потребители. Огнището в Дома за стари хора в Силистра продължава да е активно. Там са установени нови 12 положителни теста на потребители и 4 – на хора от персонала.

Разпространението на коронавируса е повсеместно и в бърз ритъм, което налага стриктно да се спазват общите мерки, коментират от РЗИ в Силистра. От там уточняват, че за последните две седмици заболеваемостта в областта остава висока. На лечение в трите болници средно дневно се намират по около 110 пациенти за лечение на COVID-19 и пневмонии.