Две исторически дати определят календара на културните събития в Силистра през втория месец на годината. На 10-ти февруари силистренци ще честват най-българския празник в древната си история – 143-годишнината от освобождението на града от турско робство.

Традиционно празникът преминава под мотото „Пред олтара на свободата” и ще започне 10,30 ч., в черквата „Св. Св. апостоли Петър и Павел”. Там Доростолският митрополит Яков, съвместно с градското духовенство ще отслужи молебен за здраве и благоденствие на българския народ и на жителите на Силистра. Час по-късно, в 11,30 ч. представители на властите и силистренци ще поднесат венците и цветята си на признателност към руските освободители пред паметната плоча на ул. „Омуртаг“ №9.

Поради пандемията и наложените ограничителни мерки няма да се проведе срещата на бившите кметове на Силистра с настоящия градоначалник.

За втора поредна година Силистра ще отбележи на 18 февруари тъжната дата в българската история – 148-годишнината от убийството на Апостола на свободата Васил Левски. Панихида в памет на Дякона Левски в 10,30 ч. в православния храм ще отслужи Доростолският митрополит Яков. От 11,30 ч. пред паметника на българския революционер признателното гражданство ще преклони глави пред живота и делото на бореца за свобода.

През целия ден на сайта www.silistra.bg и във фейсбук страницата на община Силистра стихотворения за Левски в онлайн-изпълнения ще публикуват деца от детска градина „Роза“ и от клубовете „Млади възрожденци”.

Две изложби през целия месец предлага Регионалната библиотека „Партений Павлович“ на посетителите си. „Васил Левски в литературата и изкуството” е едната експозиция от фондовете на библиотеката. „Изкуството за любовта” се нарича изложбата по повод Празника „Св. Валентин“ – 14 февруари.

Онлайн ще се проведе и Областният рецитаторски конкурс „С България в сърцето“. От 22-ри до 26-ти февруари изпълнителите на патриотична поезия ще се изявяват във виртуалните пространства на училищата и детските градини, където жури ще ги оценява. Класираните изпълнители ще бъдат публикувани в навечерието на празника 3-ти март на сайта на община Силистра – www.silistra.bg и във „Фейсбук“-страницата й.

На 25 февруари ще бъдат отчетени резултатите от юбилейното 20-то издание на Националния поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов”. Наградените творби ще бъдат публикувани на сайта на Общината.

На следващия ден, 26 февруари, в Художествената галерия ще бъде подредена изложба на конкурса „Бели и червени 2021“ за оригинални мартеници. Най-красивите български символи на пролетта ще бъдат подарени на медиците от силистренската болница.