Завършил с пълно отличие силистренската гимназия „Св. Климент Охридски“, а после и Софийския университет със специалност „Математика“, той беше един от основателите на Изчислителния център в Силистра и дългогодишен негов заместник-директор. Това е във втората половина на 70-те години, когато монтажът и обслужването на грамадните по размери лампови компютърни системи изискваха десетки хора програмисти и техници.

След първите местни избори през 1991 г. Емануил Христов бе заместник-кмет на Силистра от екипа на инж. Стоян Плугаров, избран с листата на СДС. Две години по-късно напусна тази длъжност и стана заместник-директор по икономическите въпроси на завод „Хром“, а след 1997 г. бе директор на „Информационно обслужване“ Силистра.

Няколко години преди пенсионирането си той бе член на Централната избирателна комисия /2011-2019/ – една висока и заслужена длъжност, оценка и за неговите експертни възможности при организацията на изборния процес в България.

Емануил Христов живя пълноценно, неговата компетентност, принципност и честност, печелеха доверието и уважението на хората, с които работеше.

Светла да е паметта му и светъл да е вечният му път!