Подновяване на процеса за изграждане на православния храм „Свети Георги Победоносец“ е била една от темите в разговорите между Доростолския митрополит Яков и областния управител Ивелин Статев в първата по рода си среща в дните след Великден.

Срещата е била по идея на духовния водач на епархията – една от първите по българските земи. Понастоящем под нейно попечителство са над 50 православни храма, параклиси и манастири. В срещата по идея на Негово Високопреосвещенство са участвали и представители на Общинския съвет и община Силистра, както и представители на Епархийския съвет.

Идеята на създадения преди 25 години инициативен комитет под председателството на скулптора Георги Чапкънов – Чапа за изграждане на нов православен катедрален храм в Силистра, бе възродена след възстановяването на Доростолската епархия и се „възражда“ средно през 5 години. Отреденият терен е до кръстовището на бул. „Македония“ и ул. „Дръстър“, където вече има поставен осветен първи камък и кръст.

Преди повече от десетилетие ръководителят на екипа, спечелил конкурса за проектиране на храма – архитект Димитър Кръстев, представи макета на сградата пред тогавашния Доростолски митрополит Амвросий. За съжаление за времето на израстването на едно поколение силистренци, в огромната яма, наричана вече в града Дупката, няма и следа от някакви строителни дейности. Единствените новини от кратера са или когато бездомно куче ухапе жител от близките блокове, или някой за пореден път изхвърли строителните си отпадъци, сподели „съсед“ на Дупката. Преди години корозионни процеси застрашиха пътната алея. Единствено растителната джунгла, избуяла по склоновете на ямата предотврати свлачищните процеси.