Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България е между минус 3 и 0 градуса,. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 л/кв. м. Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, а най-високите – между плюс 10 и 15.

През януари динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че през втората половина от периода ще се понижат. В началото на месеца, в предната част на средиземноморски циклон, от юг ще се пренасят топли въздушни маси. Облачността ще е разкъсана, на места до слънчево.

Утре и вдругиден на много места в страната ще има валежи от дъжд, температурите ще се понижат. През последните дни от периода ще преобладава облачно време и на много места ще има валежи от дъжд, които на места ще преминават в сняг.

През първите дни от второто десетдневие застудяването ще продължи. Ще се създаде валежна обстановка и в по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. През последните дни от периода температурите относително ще се повишат. Вероятност за валежи има около 18-ти януари.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. Около 22-ри, 25-ти и в края на месеца ще има вероятност за валежи. За Силистренско най-висока температура през януари е измерена на 3.01.1984 г. – плюс 19,5 градуса, сочи статистиката на Метеорологичната обсерватория в Силистра. Най-ниска температура е измерена на 25.01.1942 г. – минус 32 градуса, което е и абсолютният минимум за Крайдунавска Добруджа. Рекордът по студ в областния център е бил отчетен през 1947 г. – минус 26,5 по Целзий.