Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, прогнозират метеоролозите. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 12 и минус 7 градуса, а най-високите – между 12 и 17 над нулата.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв. м.

Месецът започна със сравнително студено време. През първите дни вероятността за валежи е малка. Към 3-4 декември температурите ще се повишат. През втората половина от първото десетдневие температурите ще са по-високи от обичайните. Повишена вероятност за валежи има към 6-7 декември и в края на десетдневието.

Условията за валежи ще се запазят и в началото на второто десетдневие. Температурите слабо ще се понижат и в североизточните райони е възможно за кратко дъждът да преминава в сняг, без да се образува трайна снежна покривка. Около средата на второто десетдневие вероятността за валежи е относително по-малка, а температурите ще са относително по-високи. Синоптични обстановки с повишена вероятност за валежи и понижение на температурите се очакват около 16-17 и 20 декември.

През третото десетдневие има тенденция за бавно понижение на температурите, така че да станат по-близки до обичайните. Повишена вероятност за валежи има около 23-25 декември и към края на десетдневието, когато не е изключено в североизточните райони отново дъждът да преминава в сняг.

Тази година астрономическата зима започва на 21 декември в 12 часа и 2 минути.

Хрониката на първия зимен месец в Силистренско е по цялата скала на термометъра, сочи статистиката.

През 1905 г. на 31 декември снежна буря прекъсва железопътното движение и телеграфните съобщения в Североизточна България. Най-висока температура на въздуха е измерена на 09.12.1960 г. – 21,5 градуса, а най-ниска на 27.12.1948 г. – минус 18 градуса.

Силистренци си спомнят декември на 1998 г. когато поледица изпокъса елпроводниците и счупи много стълбове. Тогава почти три дни областта бе блокирана без електричество и вода.

Същевременно по данни от Метеорологичната обсерватория в Силистра за последните 60 години средната годишна температура на въздуха в града се е повишила от 11,4 градуса в началото на 50-те години до 13,2 градуса днес.

Затова през последните 9 години бяха регистрирани няколко положителни температурни рекорда от 17-18 градуса за отделни дни през декември.