Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, прогнозират от Метеорологичната обсерватория в Силистра. Най-ниските температури през април ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите – между 23 и 28 над нулата. Вероятност за минимални температури близки до нулата, има до към средата на месеца. Месечната сума на валежите също ще бъде около и над нормата.

В началото на април температурите ще се понижат. Очакват се и валежи, ще има и дъжд, и сняг. След средата на десетдневието температурите ще се повишават, валежите ще намалеят.

В края на първото и началото на второто десетдневие вероятността за валежи е малка, но ще се увеличи към 12-13 април и ще остане повишена до края на десетдневието. Температурите ще са близки до обичайните.

В началото на третото десетдневие вероятността за валежите остава повишена, а температурите постепенно ще се повишават. Около средата на периода се очаква относително стабилизиране на атмосферата и температури около и по-високи от обичайните. Към края на месеца има вероятност да стане неустойчиво, със следобедни валежи и гръмотевици.

Средната месечна температура през април за Силистра е 12,2 градуса, сочи статистиката на Метеорологичната обсерватория. Най-високата измерена температура е била 32,8 градуса на 6 април 1998 г., а най-ниската минус 3,5 градуса на 1 април 1949 г. Най-валежен април е бил през 1951 г. – 117 мм на квадратен метър, а най-сух през 1968 г. – 0,3 мм на квадратен метър. По климатични данни за Силистра средно през 0,4 дни от месеца има мъгла.