Паметник на американския президент Томас Удроу Уилсън бе открит в село Добротица, съобщи блогът „Версинаж“. Президентът-реформатор, както го определя историята, е ръководил държавата два мандата в периода 1913-1921.

Ролята му за спасяването на България като държава след Първата световна война все още се коментира в историческите среди. На мирните преговори по време на Парижката конференция през 1919 г. като президент на САЩ Томас Удроу Уилсън отстоява оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в българските държавни предели и осуетява плана за ликвидиране на България като държава и разделянето ѝ на три района, подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния. Лауреат е на Нобелова награда за мир за 1919 г.

Това е вторият паметник на 28-мия американски президент, след като през септември негов бюст монтираха в курорта „Свети Влас“. Автор на бюста в Добротица е Петър Петров от Велико Търново, а на постамента – Валерий Марков от Силистра. В ситовското село каменната скулптура се извиси благодарение на собственика на Винарска изба “Опрев” Тодор Опрев.

“Впечатлен съм от защитата на президента Уилсън на целостта на България преди 100 години по време на мирните преговори след Първата световна война. Това ме предизвика да му направя паметник на семейна територия, което не изисква бюрократични преписки”, заяви бизнесменът.

Освен неоценимата роля на Томас Удроу Уилсън в българската съдба, той оставя значима следа и в световната история. По време на двата си президентски мандати прави ефективно антимонополно законодателство. Подкрепя даването на избирателни права на жените. Със закон намалява лихвата по кредитите за фермерите. Въвежда мерки за забрана на детския труд и закон за създаване на система за трудови обезщетения. Със закон повишава надниците и подобрява условията на труд за железопътните работници. Укрепва и разширява армията и флота, като събира за това средства чрез нов данък върху сградите и повишаване на данъка върху печалбата. Реформите му преди 100 години са особено актуални в днешно време в България.

Преди три години в София бе открит паметник на 40-тия американски президент Роналд Рейгън, също оказал сериозно влияние с политиката си за днешното състояние на България.