С 28,87% от гласувалите в неделя жители на Силистренска област Движението за права и свободи води в класирането след извънредните избори на 11 юли, сочи статистиката на Районната избирателна комисия след 100% обработени протоколи.

Втора е коалицията ГЕРБ-СДС, предпочетена от 26,40% от гласоподавателите. Трета политическа сила в Крайдунавска Добруджа е партията „Има такъв народ“ спечелила доверието на 18,31% от отишлите пред избирателните машини силистренци.

Коалицията „БСП за България“ е спечелила 11,68 на сто от вота на явилите се пред изборните урни избиратели. От другите парламентарно представени партии в 45-тото Народно събрание Обединение „Демократична България“ е с 4,97%, следвано от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ с 2,57%.

С 10% по-ниска бе избирателната активност в Силистренско спрямо изборите през април и в неделя стигна едва до 37,1%. От имащите право на глас 114 469 души и допълнително вписани в избирателните списъци са гласували 42 481 души.

Не се оправдаха опасенията на някои политически анализатори, че евентуалната ниска избирателна активност ще помогне на партиите на статуквото, поради твърдите им електорални нагласи и разгърната партийна структура. Точно водещите политически субекти в Силистренско регистрираха отлив на гласували за тях избиратели.

Над 2700 души по-малко предпочетоха ГЕРБ-СДС, БСП събра 1422 гласа по-малко от априлските избори, ДПС „изгуби“ 413 вота от електората си, а „Изправи се! Мутри вън!“ регистрира 275 души по-малко. Единствените, които повишиха абсолютните си резултати, като брой избиратели са „Има такъв народ“ с прираст от 2434 души и „Демократична България“ повишила резултата си с 537 гласоподаватели.

На този етап разпределението на четирите мандата се очертава да е същото, като предходното – по едно депутатско място за първите четири политически сили. Работата със секционните избирателни комисии е приключила в три след полунощ, почти без проблеми. Разминавания и неточности е имало само в някои протоколи от секциите, където гласуването е било с хартиени бюлетини. По данни от МВР изборите са преминали спокойно без регистрирани произшествия и инциденти, свързани с изборния процес. Създадена е необходимата организация за ескортиране и охрана на изборните протоколи и материали. В звената “Български документи за самоличност” в Силистра, Тутракан и Дулово от 6 юли до 19,30 ч. в неделя са издадени общо 17 удостоверения за гласуване на граждани, непритежаващи валидни лични документи.