Волен Сидеров – лидер на „Атака“ в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Водещ: Ще включим Волен Сидеров, лидерът на „Атака“ от Южното Черноморие, макар че е август и политиците обикновено си дават почивка в този месец. Едно изказване на Валери Симеонов прикова вниманието ни в последните дни. Той анонсира, че не вървят добре нещата в управлението на страната и през септември ще постави пред ГЕРБ много въпроси, критични, свързани с управлението. В същото време господин Сидеров коментира пред наш репортер, че НФСБ и ВМРО като кукувица се опитват в чуждо гнездо да се настанят, да откраднат електората на „Атака“. Здравейте, добро утро.

Волен Сидеров: Здравейте, добро утро.

Водещ: Това ли е всъщност проблемът на „Атака“ в момента? Че довчерашните ви партньори след като ви изключиха сега ще издърпат и електората ви?

Волен Сидеров: Това го казах във връзка с изявлението на Искрен Веселинов, че поощрявали те от ВМРО сътрудничество между „Атака“ и ВМРО на отделни места. Аз тук казвам искам да кажа ясно и на нашите последователи, че аз не поощрявам и „Атака“ сме против сътрудничество с ВМРО и НФСБ на тези местни избори, вероятно и на всички други оттук нататък, тъй като хора, лидерите имам предвид, Симеонов и Каракачанов, които постъпиха по този подъл начин, няма как да се надяват на сътрудничество в местните избори. Те помежду си може би ще сътрудничат, на аз там прогнозирам и една, как да кажа, игра, интересна, от страна на двете партии. Те ще бъдат подпомогнати от господин Цветанов. Вие споменахте, че Валери Симеонов се е изказал, аз бих казал революционно, тия дни за разграничаване от ГЕРБ, за едва ли не атакуване на правителство или оттегляне на подкрепата. Всичко това обаче става след срещата между него и Цветанов на Жеравна. В…

Водещ: Вие твърдите какво, че Валери Симеонов ще атакува Борисов и управлението под давлението на Цветанов ли? Това не е ли някакво интригантство от ваша страна?

Волен Сидеров: Така изглежда, защото веднага след тази среща Симеонов излезе с революционно изказване как наесен едва ли не ще разглеждат подкрепата си и то заедно с ВМРО, защото Каракачанов не сте чули да противоречи на неговите думи. Значи и двете партии обмислят извиване на ръцете или притискане, или някаква своя игра, в която Цветанов участва. Имам и данни за места в страната, където ВМРО и НФСБ ще бъдат подкрепени от структури на Цветанов. Знаете, че в структурите на ГЕРБ някъде има разпукване, по причина на това, че хора сложени от Цветанов сега се оттеглят от Борисов, Борисов ги оттегля и има едно скърцане. Това ще бъде използвано и Цветанов ще търси реванш. 

Водещ: Къде?

Волен Сидеров: Чуваме в Русе, в Добрич, в няколко вече областни населени места виждаме такива разпуквания на местните структури на ГЕРБ. Това ще бъде използвано от Цветанов и там той ще дава, негласно за сега не официално, ще ги насочва към гласуване за НФСБ и ВМРО, които в комбинация ще играят срещу ГЕРБ на доста места, чувам. 

Водещ: Дали, ако беше така, както казвате, щяха да отидат и да се снимат заедно по шевици пред всички, ако има такъв заговор и такова сътрудничество да се взимат гласове от Цветанов, за да се подпомага Валери Симеонов. Дали това нямаше да е малко по-конспиративно, по-тайно, г-н Сидеров? 

Волен Сидеров: Не, не те не смятат, че трябва да се крият, този събор, всяка година ходят там, снимат се и не виждат. Освен това Валери Симеонов винаги е показвал своята много голяма близост със Цветанов. Аз споменах вече за вашата телевизия вчера, че те просто бяха много близки, много близки и Симеонов неведнъж е посочвал, че Цветанов е човекът, койот трябва всъщност да е премиер. Не знам дали си спомняте в началото, когато се конструираше управляващата коалиция, Симеонов тогава публично даже, може да се намери в архивите, твърдеше, че коалиция с ГЕРБ и патриотите, но да не е Борисов премиер. Още тогава го твърдеше, а сега вече виждаме и конкретни действия за… как да го кажа, ако кажа преврат ще кажете, че е силна дума. 

Водещ: Вие не го ли твърдяхте тогава това?

Волен Сидеров: Ами казвал съм го, но различните моменти през последните години, имаше различен слух по моите думи. Сега мисля, че излиза наяве това. Много е важно това, че Каракачанов си мълчи, т.е. съгласява се със Симеонов и не се разграничава от него. Т.е. те очакват да засилят присъствието през местните избори с помощта на Цветанов и отпаднали структури на ГЕРБ, след което да заявят да извиват ръцете на Борисов, да изискват някакви неща, грубо казано да търгуват или да търсят вече вариантът ГЕРБ без Борисов, какъвто беше първоначалния политически идеал на Симеонов.

Водещ: Вие самият имахте подигравателно отношение към Цветанов, сравнявахте го с Кисинджър, днешния Кисинджър?

Волен Сидеров: Да, имах такива иронични характеристики, но знаете, че моят стил по начало е такъв и като публицист. Не виждам нещо лошо. Тук важното е във въпроса, дали се заформя нещо, което да търси промяна ва самото управление и до какво води – до идване на Слави Трифонов, на Корнелия Нинова, на ДПС, на кой?

Водещ: Вие какво искате да се получи накрая, какво искате да се доведе накрая в крайна сметка? 

Волен Сидеров: Аз нямам такива нито свръх претенции, нито си променям условията, по време на една договорка. Като сме казали, че правим управление с ГЕРБ, мандатът да се изкара и да свършим това, за което сме заявили нашето присъствие, т.е. с повишаване на доходи, постепенно с възможността да стиганата да направим пенсиите наистина 300 лв. За съжаление една друга линия беше подхваната – 2 млрд. лв. бяха дадени за едни ненужни самолети, твърдя го категорично, вместо да отидат за социални, за здраве, за образование.