Изверги са стреляли и са ранили един розов пеликан край село Водно, съобщи пресцентърът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе. В района били намерени и два мъртви пеликана, но те били загробени и не се знае причината за смъртта им, но не са изключени версии за умишленото им убийство. Според получените некачествени снимки, може би става дума за един розов и един къдроглав пеликан, коментираха от РИОСВ.

Посегателствата срещу защитените птици са установени от местни жители. Сигналите са два, от края на миналата седмица за ранена птица, и друг от днес за намерени мъртви пеликани край воден обект в землището на с. Водно. Раненият розов пеликан едва днес е бил уловен и предаден от местни жители на охраната в резервата „Сребърна“.

За варварското посегателство върху защитените видове РИОСВ-Русе своевременно е уведомила Окръжната прокуратура в Силистра и органите на реда. След извършване на оперативните действия и по разпореждане на компетентните органи ще се вземе решение дали птиците ще бъдат прибрани за нуждите на разследването или ще се изпълнят разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие.

За ранената птица, която очевидно е простреляна, в момента тече съвместна акция на РИОСВ-Русе и Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Унищожаването на защитени животински видове е категорично забранено от Закона за биологичното разнообразие. Наказанията за установените нарушители са предвидени в Наказателния кодекс. За мъртвите розови пеликани глобата е от 2000 до 10 000 лв., а за къдроглавия –  от 5000 до 20 000 лв. и лишаване от свобода до 5 години.