Класическата приказка „Пепеляшка“ по оригиналния текст на Шарл Перо е най-новата премиера на силистренския Драматично-куклен театър. Малките зрители ще се докоснат до вълненията и драматичните обрати в съдбата на известната по цял свят героиня на 15 май от 11,00 ч. в театралния салон.

Създалият си вече име в силистренския храм на Мелпомена режисьор Теодора Попова – Лазарова, отново е заложила на талантлив творчески екип и предлага гарантирано успешна постановка, сподели директорът на театъра Златина Станева. Пиесите на Теодора Попова – „Червената шапчица“, „Маша и Мечокът“ и „Работна Мецана“ ни слизат от репертоарния афиш на театър и радват децата в цяла Североизточна България.

„Пепеляшка“ на френския писател и фолклорист Шарл Перо е писана преди повече от 300 години, но и досега е актуална и вълнува децата, особено момичетата, сподели режисьорът. Всички си мечтаят за красивия принц и голямата любов. В художествения проект дейно участие вземат Диана Узунова – Тодорова, която е сценограф и създател на куклите и композиторът Георги Гарчов. В приказните роли успешно се превъплъщават актьорите Илияна Крушева, Мими Дапкова, Елена Кешишева и Станислав Георгиев.

„Опитали сме се да покажем приказката през детските представи, без да осъвременяваме сюжета, избягвайки от натовареното злободневие. Да се потопим в магическата атмосфера на 17-ти век, коментира работата си Теодора Попова. Възможно е да променим живота си, какъвто и да е той, е изводът на приказката. Дали ще изберем ролята на слугиня или на принцеса, зависи само от нас самите“.

„Пепеляшка“ е популярна народна приказка, позната в множество варианти по цял свят в различни епохи и на различни континенти. В древногръцкия ѝ вариант например се разказва за Родопа, млада гъркиня, закарана като робиня в Египет. Един ден орел ѝ открадва пантофката докато тя се къпе и я изпуска в краката на фараона. Удивен от изящната малка обувка, фараонът обещава да се ожени за жената, на която тя принадлежи.

Най-познатите днес варианти на тази приказка принадлежат на Шарл Перо /1697/ и братя Грим /1812/. В наше време изследователите на устното народно творчество са документирали над 500 различни варианти на приказката за Пепеляшка.

Премиерната хроника на силистренския театър продължава на 18 май от 19,00 ч. с ново драматургично заглавие – „Вражалец“ по Ст. Л. Костов. Режисьор е Орлин Дяков, сценография и костюми – Николай Нинов, хореография и музикална картина – Стефан Станчев. В българската класика играе целият актьорски състав на театъра в Силистра.