Районната прокуратура в Силистра ръководи досъдебно производство за схема за издаване на фалшиви медицински заключения за явяване пред ТЕЛК, съобщи пресцентърът на Апелативната прокуратура във Варна.

Информацията бе оповестена от административния ръководител на Окръжната прокуратура Теодор Желев на брифинг, в който взеха участие районният прокурор на Силистра Веселина Милушева, наблюдаващият случая прокурор, представители на Главна дирекция „Национална полиция“, директорът на ОД на МВР в града.

В хода на разследването са претърсени пет лекарски кабинета и пет жилища. Иззети са множество документи и веществени доказателства.

Установени са шест души, които имат съпричастност към престъпната дейност – организаторът на престъпната схема, председателят на ТЕЛК – Силистра, председателят на лекарска комисия към НОИ и трима лекари – специалисти.

Желаещите да се сдобият с фалшивите документи заплащали сумата от 300 лева на посредник, който от своя страна ги предавал по веригата. Иззети са общо 25 000 лева, като 300 от тях са били непосредствено предадени от посредника на един от лекарите.

Работата по документиране и доказване на извършените престъпления продължава. Разследването е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел.