Русенската поетеса Петя Павлова спечели Първа награда в юбилейното 20-то издание на Националния конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов“. Журито с председател поета Георги Константинов и членове Ивайло Терзийски и Мариана Стоянова оцениха високо творчеството на русенката.

„Понякога казвам, че се занимавам с поезия, но истината е, че Поезията се занимава с мен. Писането е нещо, от което не мога да избягам, мога само да влагам усърдие да го правя. И тази награда, която ми присъждате отново, е знак, че това не е било напразно. Огромно благодаря!“, заяви наградената поетеса. Тя повтори успеха си отпреди две години, когато отново бе победител в силистренския конкурс със стихотворението „Откакто те обикнах все вали“.

На второ място за стихотворението си „Заклинание“ е класирана поетесата Йорданка Гецова от Пловдив, която спечели третата награда през 2018 г.

Третата награда отново е за дама – Христина Борисова от Севлиево за стихотворението „Като Веда“, отличена с второто място миналата година.

Наградата на Литературно сдружение „Реката и приятели“ заминава за Пловдив при Геновева Цандева за стихотворението „Златото на мама“. Тя също е позната в Силистра след като през 2006 г. в конкурса спечели Специалната награда на Асоциацията на лозарите и производителите на вино, през 2009 г. второто място, а през 2010 и първото отличие.

СНЕЖНО ВИНО

Петя Павлова

Ще прошепнат след нас, че за тази ни обич е късно.

Но от многото съдници тясна е даже Вселената.

Няма късна любов. Просто някак сезонът е свъсил

гъсти вежди, и стръвно напомня, че толкова тленни сме.

Та нали и забравени гроздове чакат ръцете

на които да легнат, по-сладки от алени нарове.

Закъсняла беритба е тази любов, като мед е.

И тогава защо в еретични сезони да вярваме?!

Заскрежената горест не може сърцето да свие,

то се ражда от себе си – нека ни съдят нещастните.

А в дълбоката нежност, пропила се в снежното вино,

отброените глътки са с плътния вкус на причастие.