Хиляди символи на българската пролет – бяло-червените мартеници изпълват цяла седмица улиците, търговските обекти и изложбените зали в Силистра.

Почти 40 щанда подредиха в центъра на Силистра търговците на Пижо и Пенда в традиционния Мартенски базар. Пролетното време и високите температури събират стотици граждани около сергиите. А те са пълни, както с ръчно изработени уникални творения, така и с познатите шарени артикули, някои произведени дори в далечния Китай.

Тематично в сюжетите на малките сувенири няма особени различия от предните години – приказни герои, народни мотиви и мартеници с личните български имена. Като проява на лош вкус се коментират изработените разноцветни предпазни маски с пожелание „Честита първа пролет!“

В Регионалната библиотека „Партений Павлович“ бе открита изложба с мартеници-гиганти, изработени от силистренските читалища и сръчни самодейки. Инициативата за нестандартно представяне на народното творчество е на Регионалния експертно-консултационен център „Читалища“ и областната администрация в Силистра, която осигури няколко награди за най-добрите мартеници. Изложбата ще бъде на разположение през целия март, като в периода 24-26 февруари в специална урна ще бъде възможно участие в търг с благотворителна цел, организиран със съдействието на „Ротари клуб“ Силистра в полза на бедни семейства. За изложбата са предоставени безвъзмездно над 80 мартеници гиганти и десетки по-малки. Утре от 11,00 ч. в Художествената галерия ще бъде открита друга изложба на мартеници. Може би стотици са уникалните пролетни символи, изработени от читалища, училища и индивидуални участници. Красотата и шаренията на народната фантазия прави впечатление и на професионалните художници, сподели директорът на Художествената галерия Йордан Колев. „Чрез уникалното и самобитно народно творчество през вековете у българите се е запазил генетично заложеният стремеж към красотата и традициите“, заяви скулпторът. Най-красивите и уникални творения ще бъдат подарени на лекарите, които цяла година се борят с коронавируса.