Тридесетгодишната силистренска традиция, една сред първите в страната, за общоградско посрещане на новата година, може да се провали на 1 януари.

До края на месеца ще се реши дали в първия час на 2021 г. да има новогодишна наздравица и поздравление от кмета д-р Юлиян Найденов към съгражданите му, съобщиха от отдел „Култура“. Всичко зависи от резултата на националните противоепидемични мерки, обявени засега до 21 декември. Предоставеният от общинската администрация календар на културните събития през декември никога през годините не е бил толкова беден. Причината, разбира се, е световната зараза и свързаните с нея ограничения на масовите събирания и тържества.

Все пак вчера бе спазена традицията за светване на коледно-новогодишната украса в центъра на града. Силистренският градоначалник даде старта на „дистанцираните“ празници без концерт и детска веселба. Единствено Вокална студия „До ре ми“ асистираше на кмета, спазвайки всички предпазни мерки.

„2020 г. не беше лесна година, но тя си отива, а ние ще сме по-силни и по-добри и сме горди, че не се отказваме от традицията, въпреки вируса. Да бъде Коледа!“, заяви д-р Юлиян Найденов.

В първия ден от първия зимен месец стартира и друга дългогодишна инициатива на общинската администрация – Конкурсът за коледна украса „Бяла и красива Силистра“. Силистренци могат да изпращат до 3 снимки на празничните си украси на вътрешни пространства, фасади на домове и сгради, дворове, витрина, тераси, градинки и др. до 14.01.2021 г. на имейл адрес: press@silistra.bg.

Две събития провежда онлайн Народно читалище „Пробуда – 1940” с. Калипетрово. Първото – „Коледно предизвикателство“ е за ръчна изработка на коледни картички, сувенири, украшения и други в домашна среда. Снимките на изработените материали да се изпращат на имейл адрес: kali_probud@abv.bg. На същия имейл адрес да се изпращат и творбите в конкурса „Писмо до Дядо Коледа“. Материалите ще бъдат публикувани на страницата на читалището. Най-оригиналните ще бъдат наградени с предметни награди.