Денят на Независимостта – 22 септември, както и други национални празници през годината бе отбелязан в Силистра в условията на коронавирусната пандемия – без масови прояви. Представителите на местната и държавна власти, партии и институции от сферата на културата, неправителствени организации и граждани в два дни и в различни часове поднесоха венци и цветя на признателност пред паметника на Васил Левски в града.

Сред първите днес пред паметника застанаха служителите на Регионалната библиотека “Партений Павлович”, общински съветници от мес9кната коалиция „Гражданско единство“ и народният представител Александър Сабанов.

„Денят на Независимостта на България е хубав повод за пожелание към всички и занапред да отстояваме националните идеали, за да бъдем достойни наследници на нашите деди, сподели народният представител Александър Сабанов. Този ден ни кара да се замислим за миналото и с гордо вдигната глава да продължим да отстояваме изконните български традиции в борбата за свобода, независимост и ускорено развитие.“, заяви депутатът.

Областният управител Ивелин Статев и заместникът му Илиян Великов поднесоха венец пред паметника на Стефан Караджа – войводата, който е бил символ на Вътрешната Добруджанска революционна организация, борила се с оръжие в ръка за свободата на Добруджа.

В празничния ден в рамките на инициативата “Европейски дни на наследството”, безплатни бяха посещенията в музеите на Силистра.

С “чисти народни флагове” е била окичена Силистра през 1909 г. за първата годишнина от обявяването на Независимостта на България, ако съдим по запазените документи от онова време в силистренския Държавен архив. В заповед на Градското общинско управление се нареждало по всички обществени сгради и частни домове да бъдат поставени “чисти народни флагове”. Според заповедта всички заведения трябвало да бъдат затворени от 4,00 ч. до 16,00 ч. на 22 септември.  Нарушителите на заповедта били глобявани с 50 лева – една десета от тогавашната заплата на общински чиновник. В афиш от онова време е записано, че е имало дневно и вечерно шествие с факли, шествие на “юнаци” /спортисти/ и колоездачи. Празненствата завършили с народни хора.

Ден преди националния празник жителите на Тутракан отбелязаха празника на града, който се свързва с Крайовската спогодба между България и Румъния. На 21 септември 1940 г., след подписването на този договор за връщането на Южна Добруджа на България след дългогодишна румънска окупация, в Тутракан влиза българска войска.

В „зората на демокрацията“ и в Силистра възникна идеята празникът на града да е свързан с освобождението й от румънската окупация – 1 октомври 1940 г. След дълги дебати, обаче бе приета датата 14 септември – Кръстовден.