Със 109 акта и 275 фиша са санкционирани различни категории участници в движението, засечени в нарушение от екипи на Пътна полиция в хода на специализирана полицейска операция, съобщи пресцентърът на институцията. Мероприятието, проведено от 18 до 25 юни в Силистренска област е било насочено към опазване на живота и здравето на децата.

Сред акцентите на мащабните проверки бяха недопускане пресичането от пешеходци на платното за движение на нерегламентирани за това места или при забранителен сигнал на светофарната уредба, управлението на мотопеди и други видове превозни средства от неправоспособни водачи, използването на обезопасителни колани, отнемането на предимство и др.

При проверките са засечени четирима неправоспособни водачи, един от които дете до 14-годишна възраст, управлявало мотопед. За отнето предимство на пешеходци са санкционирани петима водачи и други четирима, отнели предимство на моторни превозни средства. Установени са 32 водачи и 7 пътници без предпазни колани, както и 2 деца, пътували без обезопасителни системи. С глоби по фиш са наказани трима пешеходци, пресичали на нерегламентирани за това места. Издадени са 43 заповеди на налагане на принудителни административни мерки.