В Силистренско, както и в цялата страна стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ Целта е ограничаване на причините и условията за пътнотранспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция. Акцията се провежда в цялата страна за времето от 15 юни до 31 август 2021 г.

Според статистиката на силистренската полиция през миналата година в периода от 1 юни до 31 август в Силистренско са били регистрирани 8 пътнотранспортни произшествия с участието на деца на възраст от 2 до 17 години. Пострадали са общо 4 деца – 2 от тях тежко /16-годишни момчета, в качеството на водачи/ и 2 леко /17-годишен като водач и 9-годишен като пешеходец/. 4 от децата са участвали в автопроизшествията като водачи, 3 като пътници и 1 като пешеходец.

За сравнение, през същия период на 2019 г. са регистрирани 21 пътнотранспортни произшествия с участието на деца на възраст от 3 до 17 години. Загинало е 17-годишно момче като пътник в автомобил, няма тежко пострадали, леко ранени са 7 деца. 19 от децата са участвали в автопроизшествията като пътници, 1 като водач и 1 като пешеходец.

През настоящата година за периода от 1 януари до 31 май са регистрирани 9 пътнотранспортни произшествия с участието на деца на възраст от 3 до 17 години. Няма загинали или тежко ранени, леко пострадали са 3 деца. 4 от децата са участвали в автопроизшествията като водачи, 3 като пешеходци и 2 като пътници.

По време на акцията пътните полицаи ще акцентират върху спазването на ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения, предимството на пешеходците, управлението на двуколесни МПС от неправоспособни водачи, в т.ч. от малолетни и непълнолетни, използването на защитни каски и обезопасителни колани.

Засилено полицейско присъствие ще има в дните, в които са ученическите празненства за края на учебната година, както и в дните, в които официално се закрива учебната година за учениците от гимназиалния етап. През летните месеци ще се провеждат специализирани полицейски операции, насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превози средства, в т.ч. и деца, контрол над използването на детски обезопасителни системи и предпазни колани и др.